Sssssst! Stil eens!

In de afgelopen twee maanden ging ik maar liefst twee keer op retraite. Het eerste retraite was in Kloosterburen in het Hogeland van Groningen en werd georganiseerd door collegavriendin Simone Penners. Daar waren we een ochtend in stilte en dat liet me voelen hoe groot mijn behoefte aan Stilte was.

Het tweede retraite was een mindfulness stilteretraite in Cadzand, Zeeland, bij Edel Maex. Hij is psychiater en een van de grondleggers van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in België. Ik volg hem al een aantal jaar online en ik keek er naar uit om hem nu eens in het echt te ontmoeten.

In het uiteinde van Zeeland is het, net als in Groningen, nog echt donker als de zon onder is.  En stil. Maar verder kon het contrast met de eerste retraite bijna niet groter zijn. Tijdens deze tweede retraite kwamen we samen met een grote groep (ongeveer 50 mensen), deelde ik een kamer met iemand anders, was het verblijf sober (en de koffie ongelooflijk smerig 😉 ), hadden we corvee en waren de dagen gevuld met een programma met weinig vrije ruimte (hier en daar een half uurtje voor jezelf). Ondanks het ongemak dat ik tegenkwam, vond ik het toch een hele fijne ervaring. Waarom?

In de eerste plaats omdat ik het heerlijk vond om te mogen luisteren naar het Vlaams van Edel. Daarnaast omdat ik (opnieuw) mocht ervaren dat het jezelf gemakkelijk maken vaak moeilijker is dan het jezelf moeilijk maken. Omdat ik mij (opnieuw) bewust werd van mijn verslaving aan MEER en hoe gemakkelijk ik daar soms nog steeds aan toe geef. Omdat ik mocht oefenen met mildheid naar mezelf toe. Omdat ik mocht oefenen met de bereidheid om te kijken, te zien en te voelen. Zodat ik kon opmerken wat er allemaal in mij gebeurt. Ook omdat weer eens werd bevestigd dat de alle mensen met dezelfde dingen een strijd leveren; namelijk met hun voorkeuren en hun afkeer. Ik werd eraan herinnerd dat je niet mee hoeft te gaan in al je reflexen, dat je geen perfectie hoeft na te streven. Ik heb niets meer nodig, dan af en toe de Stilte; het ZIJN in plaats van DOEN. En dat, alsdus Edel Maex, is evident.

Dat gun ik jou ook. Daarom organiseer ik een paar keer per jaar een Stilte(mid)dag en Stiltewandelingen; een moment waarop je kunt kennis maken met Stilte of een moment waarop je je oefenen met Stilte kunt verdiepen.

(Benieuwd naar wat Stilte voor jou kan doen? Op 18 december is er weer een Stiltemiddag op de coachzolder en op 30 december is er Mindful Eindejaars Stiltewandeling in Castricum.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *