Wat is netjes?

‘Het moet toch een beetje netjes zijn, hè?’ zegt de buurvrouw, terwijl ze op haar knieën de grassprieten tussen de tegels vandaan trekt.

Het raakt me. Mijn tuin is niet netjes. Het is een plek waar van alles gebeurt en mag groeien. Ook wat er spontaan opkomt. Ik hou van mijn rommelige tuin.

Ik hou van mijn rommelige tuin.

Ook mijn huis is niet netjes.  Er liggen overal allerlei ‘projecten’.

Waarom raakt de opmerking van de buurvrouw me? Wat betekent het als iets niet netjes is? Het betekent waarschijnlijk ‘ongehoord’ en ‘onaangepast’. Het is ook chaotisch, ongeorganiseerd. In het wilde weg maar iets doen. 

Maar waarom is dat erg? Vanuit chaos ontstaan nieuwe dingen. 

Chaos is wel onrustig. Dat vind ik niet altijd fijn. Ik heb wel eens opgeschreven dat het voelt of ik ronddobber op zee, zonder duidelijke bestemming en zonder anker. Dat voelt angstig. 

Als ik meer rust wil, is het waarschijnlijk handiger om wat meer georganiseerd te zijn.  Niet van dag tot dag leven, maar volgens een planning. Of een rode draad, als levenslijn, om aan vast te houden. 

Is angst misschien de kern? 

De angst voor een rommelig hoofd. Het vergeten van belangrijke dingen. Verloren schatten. 

Ik kijk weer even de tuin in. Hij oogt rommelig, maar ook fris. Mijn hoofd merkt op dat we ‘fris’ vaak koppelen aan ‘opgeruimd’. Wat als je niet ‘opgeruimd’ bent, maar rommelig? Kan het dan wel fris zijn? Het klinkt niet logisch. Ik zoek naar de tegenovergestelden van ‘fris’ en vind de volgende antoniemen:

bedompt, goor, muf, onfris, oud, smerig, troebel, vies, vuil, warm.

Allemaal woorden met een negatieve lading. Behalve de laatste: WARM.

Kan een rommelige tuin warm aanvoelen? In de betekenis van geborgen. Je welkom voelen. Een warm welkom. Hallo! Fijn dat je er bent! In deze tuin mag je er zijn. Ook als je geen deftige Latijnse naam hebt. Ook als je die wel hebt. Het doet er niet toe. Al het leven is welkom. Ook als dat betekent als de mieren gangen graven zodat de planten scheef zakken op de plek waar ik ze bedacht had. Wat gebeurt er als ik me daar niet mee bemoei? Waarschijnlijk gaat er vanzelf iets groeien wat daar wel kan overleven. Welkom! 

Dat is toch ook ‘Go with the flow’? Het leven laten gebeuren. 

Ik laat het leven gebeuren.

IK laat het leven gebeuren.

ik laat HET LEVEN gebeuren.

ik laat het leven GEBEUREN.

Mijn hoofd is een chaos. Gedachten buitelen over elkaar heen. Het is als door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Dan is het wel handig om op te ruimen. Te snoeien. Zodat je weer het overzicht hebt.

Een paadje te maken om overheen te lopen is fijn. Maar dat betekent toch niet het hele bos omkappen en alles platgooien en bestraten zodat er nauwelijk nog iets kan groeien? En als er dan toch iets wortelt, dat je het er dan uittrekt?

Is dat ‘netjes’? 

Een gedachte over “Wat is netjes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *