Staycation – Op vakantie bij mezelf

In de maand augustus gun ik mezelf sinds een aantal jaar een maand niets. Ik geef dan geen lessen, verzorg geen workshops en plan geen coachsessies in. Ook ben ik dan offline. Dus ik hoef even niets van me te laten horen op social media. Ik noem dat vakantie. Maar nu ik weer onder de mensen kom, krijg ik vaak de vraag ‘Waar ben je geweest’?

Voor veel mensen is het gewoon om ergens heen te gaan als ze vakantie hebben. Om te reizen. Dat kan fijn zijn. Je bezoekt nieuwe plaatsen en maakt kennis met andere gebruiken, smaken, geuren, geluiden en kleuren. Je krijgt er energie van.

Maar dat is niet voor iedereen zo. ‘Op vakantie gaan’ kan ook heel overprikkelend, stressvol en vermoeiend zijn. Dan kan weer thuis komen heel fijn zijn. Of misschien kies je er zelfs wel voor om helemaal niet weg te gaan. Om ‘gewoon’ thuis te blijven.

Dat is wat ik dit jaar deed. Of nou ja, voor het grootste deel van de maand.

De eerste week van augustus mocht ik opnieuw onderdeel uitmaken van Zonnegroet Retraites en een rustvakantie helpen organiseren voor mensen met een (verstandelijke) ‘beperking’. Dat was in het mooie plaatsje Hombourg, bij de Molen van Medeal, net over de grens in Belgie. Zo dichtbij en toch zo anders! Hoewel ik al vakantie had, was dat stiekem toch nog een beetje werken, ondanks al het plezier dat ik er van had.

       

De overige weken was ik thuis. Op een paar uitstapjes na. Naar Brabant voor een bezoek aan de Efteling. Naar Groningen voor het Noorderzon festival. Naar Amsterdam (Nyingma Centrum) en Arnhem (Home of Zen) om zelf weer eens een paar hele fijne yogalessen te volgen. Naar Almere en Den Haag om vriendinnen en familie te bezoeken.

Maar verder was ik thuis. Soms lekker bezig met al die klusjes die ik al een lange tijd wilde doen. Het plafond witten bijvoorbeeld en de muren een nieuwe kleur geven – mijn huiskamer is nu weer een plek waar ik in de komende herfst en winter met plezier binnen wil zitten. Soms ook dagen even niets. Niet op een bepaalde tijd op moeten staan, geen verplichtingen, geen druk van agenda of social media. Even stil staan bij mezelf. Thuis komen bij mezelf. Op vakantie bij mezelf.

       

En nu is die maand weer voorbij. Alles is altijd in verandering. Tijd voor nieuwe dingen. Maar wel met de wens niet te ver bij mezelf weg te raken. Om niet te verdwalen. Om een beetje ‘in de buurt’ te blijven.

Hoe hou je dat rustgevoel vast – of hoe vind je het terug? Hoe kom je weer terug bij jezelf? Ik vind mezelf altijd weer terug door stilzitten, meditatie. Dat kan al in 3 minuten! Bijvoorbeeld met 3 minuten adempauze, zoals we die kennen in de mindfulness. Of door een 3-minuten-meditatie bij kaarslicht.

Hoe doe jij dat? Laat een reactie achter en maak kans op een ‘It’s good to be Home’-kaarsje voor je meditatie!

3 gedachten over “Staycation – Op vakantie bij mezelf

 1. Anneke Klijn schreef:

  Na een ontspannen vakantie waarin vertragen de normaalste zaak van de wereld leek, merkte ik meteen op de dag van terugkomst alweer op dat ik me liet opjagen door alles wat ik van mezelf moest (als ik nu even snel die was erin gooi voordat ik boodschappen ga doen, dan kan ik die meteen daarna ophangen en dan is er ook nog tijd voor…., nou ja, dát dus!). Vastbesloten om die vakantievertraging niet direct al over boord te gooien, deed ik het volgende:
  Steeds wanneer ik mezelf betrapte op gehaastheid in mijn bewegen of gejaagdheid in mijn denken, stopte ik even en zette ik drie passen terug. Letterlijk dus. Ja, ook op straat en ook in de winkel…. Wat de mensen daarvan vonden? Weet je, dat kon me eigenlijk niets schelen!
  Lekker hoor, die vertraging. Ik houd m er nog even in!!!

  • vandatema schreef:

   Wat een goede tip, Anneke, 3 stappen terug zetten! Lekker niet laten opjagen. Ook niet door de gedachte dat andere mensen daar misschien iets van vinden. Want wat je vindt, mag je houden. 😉

 2. Simone schreef:

  Wat een heerlijke vakantie heb je gehad. Even niets moeten. Genieten van het mogen. Fijn dat ik samen met jou een paar vakantiemomentjes heb mogen meemaken. Daar heb ik heel erg van genoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *